Nasza biblioteka

czwartek, 6 lutego 2014

Ferie z Książką 2014 - fotorelacja

Jak co roku w bibliotece można było ciekawie spędzić ferie zimowe. W czasie zajęć wyrabialiśmy dobry smak czytelniczy, pichciliśmy smakowite historie, poszukiwaliśmy miejsc wolnych od fast foodu, a także tworzyliśmy „sałatki literackie” z różnych krajów. Dzieci chętnie brały udział zarówno w imprezach ogólnobibliotecznych organizowanych w filii nr 14, jak również w wycieczkach i zajęciach przygotowanych przez pracowników naszej biblioteki. Zobaczcie najciekawsze migawki z dziesięciu dni, które razem spędziliśmy.

Stoliczku nakryj się! - z imprezy Tertulia w ogrodzie biblioteki

Tradycyjna japońska katana - uwaga, bardzo ostra :-)
W fabryce Cecylki Knedelek - malowanie czekoladą
W poszukiwaniu tysiąca nowych smaków
- spotkanie z panią Dominiką Waszek w filii nr 6
Kto lubi smak brokułów? 
Tertulia w ogrodzie biblioteki - zaproszenie do zabawy
Wyszukujemy nazwy śląskich dań
Mała Meksykanka - w restauracji El Mexicano 
Uczta czytelnicza - w księgarni Zła Buka
Może znajdziemy też naszą biblioteczną sówkę?
Zajęcia Sałatka literacka – smaki i smaczki 
          z różnych krajów
Co dziwnego jedzą mieszkańcy innych krajów?
Szukamy literackich smaczków
Kompletujemy śląskie menu
Dopasowywanie "zwierzęcego" portret do ludzkiego pierwowzoru
- czyli poznajemy nowe smaki sztuki.
Bon ton przy stole :-)
Japońska katana w wersji dekoracyjnej - już nie tak ostra :-)
Zgadniecie, co z tego powstanie?
Pamiątkowe zdjęcie przed restauracją El Mexicano
Ważymy i mierzymy - owoce i warzywa w skali...
Miniaturowy targ 
Nasza skala smaku
Znak ZORRO - spotkanie z panią Moniką Obuchow w filii nr 16
Uczymy posługiwać się nożem i widelcem ;-)
Literackie smaczki - czytamy wiersze o warzywach i owocach
Impreza ogólnobiblioteczna w Rebel Garden
A oto co dzieci w Japonii jedzą w szkole na drugie śniadanie ;-)
W Rebel Garden spotkaliśmy nawet Koziołka Matołka
Robimy wspólnie egzotyczną sałatkę
Japońskie nakrycie stołu
Japońskie warsztaty z Nihonto
Uczymy się robić temaki sushi
Gotowe sushi - do spróbowania
Zgadnijcie do czego to służy?
Troszkę o japońskiej kulturze jedzenia
Zasłuchani...
... uczestnicy warsztatów ITADAKIMASU!
W naszym bibliotecznym ogrodzie
Mniam... :-)
Wspólne zdjęcie na zakończenie imprezy Tertulia w ogrodzie biblioteki
Czekamy na meksykańskie małe co nieco :-)
Stołówka Wróbelka Elemelka
Kulinarne emocje na zakończenie akcji - zajęcia Szczypta smutku,
trzy gramy zazdrości, porcja strachu – różne smaki emocji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz